Kunstig Intelligens (KI) er framtidas hjelpemiddel

Brukt på riktig måte med et godt verdigrunnlag i bunnen kan KI løse noen av krisene vi ser komme.
Bare for et par generasjoner siden ble omsorgsoppgavene for de eldre ivaretatt hjemme, av og blant familien. Mange av omsorgsoppgavene ligger fortsatt her, men stadig mer og flere oppgaver utføres utenfor hjemmet og familien. Behovet for personlig kontakt er ikke endret, men mange praktiske oppgaver har endret seg og nye er kommet til. Andelen eldre og pleietrengende er sterkt stigende. I de nærmeste 10-20 årene vil vi ikke ha nok «ledige hender» til å utføre alle oppgavene som trengs. Vi må derfor tenke nytt når det gjelder barrierer og profesjonsskiller i omsorgsarbeidet, endre organisatoriske grenser og involvere ledige hender som finnes blant de som ønsker å ha noe å gjøre, men som ennå ikke har et arbeid å gå til.
Kunstig intelligens blir et stadig mer aktuelt hjelpemiddel i planlegging, organisering og gjennomføring av omsorgsoppgaver. Det er mulig å sammenstille store mengder data som kan brukes innenfor forsvarlige og regulerte rammer for å yte riktig og individtilpasset hjelp og omsorg.
Postens Pensjonistforbund hadde besøk av koordinator for e-helse i Innlandet fylke, Tor Sætrang, i lederkonferanse i april. Han presenterte spennende tanker og muligheter for riktig bruk av KI. Han påpekte at bruk av persondata kan komme i konflikt med personvern og gi følelsen av overvåking. Basert på et godt forankret verdigrunnlag kan dette unngås. Vår ledetråd må være «Ikke overvåk meg, men våk over meg!»
Innenfor medisinsk behandling er KI allerede tatt i bruk på flere områder med gode resultater. Det gjelder også utstyr i sykehjems- og hjemmeomsorg.
Hvis vi med åpne øyne innser at vi både har en omsorgskrise og en utenforskapskrise kan vi bruke teknologien til å finne gode løsninger som reduserer følelsen av krise.
Dette synet ble forsterket da digitaliseringsrådgiver i Lillestrøm kommune, Silje Sande, orienterte om hvordan Lillestrøm kommune konkret jobber med å kartlegge mulighetene. De er kommet langt i å involvere berørte etater og ansatte i omsorgssektoren.
Lederkonferansens deltakere ble imponert over det de fikk høre og er optimistiske når det gjelder mulighetene som byr seg. I et framtidig aldersvennlig samfunn er det nødvendig å tenke på et bredt spekter av utfordringer. Det gjelder alt fra boligtilpasninger, trygge bomiljøer, daglige trivselstiltak og aktiviteter, helsehjelp og forholdet til pårørende. At KI kan være et viktig hjelpemiddel i denne utviklingen er vi sikre på. Vi ser fram til at det dukker opp gode tiltak og løsninger i alle deler av landet.