35 Ivrige og forventningsfulle postpensjonister fra Trøndelag Nord på tur til Ytterøya mandag 13.juni 2022
Postpensjonistene fra Ytre Namdal måtte (som vanlig) stå opp i «otta» for å nå bussen i Namsos på morgenen mandag 13.juni 2022.
Bussen fra Bangdalsruta samla opp i alt 32 postpensjonister mellom Namsos og fram til fergeleiet til Ytterøyferga i Levanger.
Gamle historier blir som nye?
På Hokstad fergekai ble vi tatt imot av våre egne – Gunnar Jørstad som er styreleder i Stiftelsen Ytterøy Bygdetun, altmuligdama Kari Kjerkol og pensjonert poststyrer Aashild Gilberg. Kari og Gunnar guidet oss på bussturen rundt omkring på «Skjæret» godt hjulpet av Aashilds post- og lokalkunnskap.
Her fikk vi oppleve og se store og fine bondegårder som bekreftet at hovednæringen på øya er landbruk. I gamle tider hadde det også vært bergverk og gruvedrift etter kopper og kopperkis på øya med innslag av både tyske og engelske eiere. Dette ble avviklet før første verdenskrig. Gruvedrift rundt omkring drives alltid med en viss risiko – så også her. I 1870 omkom 7 voksne og barn i et leirras ved gruva. Minnesmerke over disse står nå ved fergekaia.
Så oppdaget vi raskt at det meste av gamle hus og aktiviteter var innom Stiftelsen Ytterøy Bygdetun – og vi var innom flere avdelinger på rundturen. Blant disse var Jørstadsjøen Dampskipskai – på nordenden av øya – hvor de hadde postutveksling til/fra båt.
Ytterøy Bygdetun
Turen gikk så videre til 7610 Rampa. Her fikk vi servert Ytterøysodd (må ikke forveksles med Inderøysodd fra lengre inn i fjorden).
Innehaveren av rampa fortalte at de hadde jobbet de siste par årene med å utvikle retten med mest mulig kortreiste ingredienser – sjøl om sausbollene kom fra Meråker. Så var det kaffe og dessert – før turen gikk videre til indrefileeten – selveste Bygdetunet.
Bygdetunet – som består av den restaurerte gården Bjørvik Øvre – består av hus, rom med inventar som står som de gjorde mens de var i bruk. På Bygdetunet hadde de også forberedt en liten utstilling med gjenstander fra det gamle poståpneriet Naust på Nøvik fra 1890- og 1940-åra. Etter at vi hadde sett oss litt omkring ble det kaffe og sveler.
Ytterøy Bygdetun
Inventar fra Naust poståpneri
Deltakere og styret i Trøndelag Nord vil takke Kari, Gunnar og Aashild for en flott busstur med omvisning og guiding rundt omkring på Ytterøya.