Trond Nilsen, vår østkantguide og medlem, tok imot 29 postpensjonister foran Sagene kirke til dagens byvandring.
Vi vandret ned Maridalsveien gjennom vakker og historisk trehusbebyggelse fra 1800-tallet. Trond fortalte om strøket underveis både i fortid og nåtid. Her er mye spennende historie knyttet til områdene. Akerselva ble krysset ved Hønse-Lovisas hus og historien ble fortalt om hennes innsats for fabrikkarbeidersker som havnet i «uløkka». Oskar Braaten skildret fabrikkmiljøet på østkanten og vi tok pause ved statuen av han mens Trond orienterte oss.
Inne i en bakgård bak Sagene skole ble vi kjent med området som kalles «Afrika». Navnet oppsto fordi noen gutter for første gang så en svart mann der tilbake i tiden.
Torshov ble utbygd samtidig med industrireisingen langs Akerselva på slutten av 1800-tallet. Torshovbyen ble bygget i 1916-1925 med store boligkomplekser for å møte en skrikende bolignød. Her skulle arbeiderklassen få leve i lyse og luftige boliger med gassfyrte bad, innlagt vann og toalett i hver leilighet – en luksus. Torshovparken ga området et løft.
Oksefontenen ble reist i 1929 og ble hyppig brukt av barna som badeplass. Her fortalte Trond om gårdene rundt fontenen som kalles «Frankrike» på den ene siden og «Italia» på den andre. Navnet oppsto fordi ambassadørene fra de to land fikk store leiligheter der og derav navnet på gårdene.
Turen gikk videre til Myrens verksted og historien bak og frem til nå. Vi fikk også historien om «Japan» på Bjølsen. Navnet er knyttet til en japaner som drev butikk i området. Dette var eksotisk og på 1980-tallet ble det nye borettslaget der gitt det lokalhistoriske navnet «Japan».
Etter en interessant og lærerik byvandring i Sagene og Torshov, slo vi oss ned på den historiske Sagene Lunsjbar og koste oss med en herlig lunsj og sosial prat.