I vakkert høstvær tok 16 postpensjonister turen fra Oslo til Kongsberg for å besøke Sølvgruvene og Bergverksmuseet den 3.10.24. Det ble en veldig interessant opplevelse. Siden sølvfunnet i 1623 ble det utvunnet 1350 tonn sølv i gruvene. Det siste sølvet ble smeltet i 1958. Det ble slutten på 335 års sammenhengende gruvedrift på Kongsberg. På det meste, rundt 1770, var 4000 arbeidere direkte sysselsatt ved Sølvverket.
Vi ble fraktet med gruvetoget inn i Kongens gruve, som fikk sitt navn etter kong Christian 4. Med ørepropper på plass og i stummende mørke landet vi 342 meter under overflaten og 2300 meter inn i fjellet. Der fikk vi utdelt hjelm. En kunnskapsrik og engasjerende guide tok oss med til fots rundt i gruva. Vi fikk beskrivelser av boring i fjellet, heiser, maskiner og annet utstyr som ble brukt. HMS var ikke så godt utviklet den gang. Mange fikk lungesykdommer på grunn av støvet fra boringen. Etter hvert fikk man vanndrevet boring. Det fjernet støvproblemet, men da fikk arbeiderne andre helseplager på grunn av fuktighet og kulde. Man hadde 5 dagers arbeidsuke, og 9 timers arbeidsdag med 1 times matpause.
Etter retur med toget ut igjen i solskinnet, gikk turen til Lågen Bakeri og Konditori for lunsj. Baguett og kaffe sto på menyen. Noen lot seg også friste av lekre kaker i disken. God mat og hyggelig betjening.
Så bar det til Bergverksmuseet. Museet ligger i den gamle smeltehytta til Kongsberg Sølvverk, og ligger sentralt i Kongsberg like ved Numedalslågen. Vi ble tatt imot av den samme engasjerte guiden som var med oss i gruva. Vi ble vist en del eksempler på sølvfunnene og hva som ble produsert av sølvet. Bl.a. ble det laget medisinske arbeidsredskaper til bruk for amputering av diverse kroppsdeler. Guiden gav en frodig beskrivelse av hvordan dette ble utført før skikkelig bedøvelse ble oppfunnet. Nifse greier! Godt at utviklingen har gått framover på 300 år.
Med nye og interessante opplevelse i bagasjen, dro vi tilbake med bussen til Oslo. Fremdeles i sol fra skyfri himmel. Takk til Travelmaker for flott tilrettelagt tur, og takk til den hyggelige sjåføren fra Vy. Og takk til de medreisende for hyggelig selskap!
Tekst: Turid Sætre
Foto: Turid Sætre, Arne Hamre, Kirsti Tvergrov