29 postpensjonister var i dag på omvisning i Sagenes historiske liv, hvor fabrikkene fortsatt ligger langs Akerselva, fra sagbrukenes tid til spinnerienes oppstart, og starten på industrialiseringen rundt 1840.
Aleksander fra Arbeidermuseet tok oss rundt og fortalte om Oskar Braatens skildring av Hønse-Lovisa og hennes betydning for kvinnene som jobbet på fabrikkene, og fabrikk- kvinnenes betydning for organisering for bedre lønns- og arbeidsvilkår.
Her holdt de til, opp mot 2000 arbeidskvinner som jobba 12-timersdag med 1-times pause midt på dagen, en arbeidsplass uten do, ingen ferie, og rakk du ikke porten inn til fabrikken når det peip i fløyta, ble porten stengt og du kom ikke inn før neste pause, fikk trekk i lønn! Selv om det var tøffe kår å jobbe på fabrikken, hendte det at kvinnene fikk stoff de kunne sy seg kjoler av. Før var kjolene stort sett i fargene sort og hvitt, men nå kunne de stille opp på lørdagsdans i røde kjoler og mennene lå langflate av beundring, de kunne sine sjekketriks da også.
Fabrikkeierne bodde i fasjonable leiligheter eller hus på byens beste vestkant.
Vi fikk se boligen fra Brenna, som ligger i Sagveien 8, hvor det bodde 6 personer i en liten ett-roms leilighet, og i bakgården ser vi svalgangene og at hver leilighet hadde en bod hver for oppbevaring av kull- eller ved for fyring.
Stor takk til Aleksander som tok oss rundt, ikke bare var han fantastisk til å fortelle, men med en Mastergrad i visesang (og vi kan alle som deltok skrive under på at der var det ikke noe juks), sang han også viser fra norske visesangere som har og har hatt stor betydning for utviklingen av det norske samfunnet og bedring av folks levekår.
Til alle som ikke var der, så er et besøk på Arbeidermuseet Sagene å anbefale.
Tekst: Trond Nilsen Bilder: Jan Rognaldsen og Trond Nilsen