Tur på Kampen i dag med Trond Nilsen som guide.
Vi var 21 personer som gikk opp til Kampen park, rundt på Kampen og så på bygninger av forskjellige perioder. Noen stakk innom Kampen kirke, mens vi andre venta utenfor. Etterpå var det stopp ved Jordal Amfi, før vi gikk til Sotahjørnet og Vålerenga. Vi ble invitert inn på gudstjeneste i Vålerenga kirke, men vi takket høflig nei. Etter historien om Vålerenga kirke som brant, gikk vi ned til toglinja slik av vi kunne se litt av det freda område som heter «Hylla», og som Bane Nor ønsker å rive for å få plass til flere togspor.
Kampen
- Ordet Kamp betyr Bergkolle, men navnet Kampen kommer mest sannsynlig fra «Campementet» etter militærleiren som fra 1764 til 1795 holdt til i området der Kampen skole er i dag.
- I 1764 fikk sjefen for Akershus festning tillatelse til å bruke område som øvingsleir for militære.
- På 1800-tallet ble det gjort funn av stridsøkser, sverd og hodeplagg for strid, som antas å være fra perioden 850-950, som igjen tyder på at det var bosetninger her i vikingtiden. Dette bekreftes også av et funn av et sverd under bakgårdsarbeider i Trysilgata 7 i 2011.
- Utover på 1200-tallet var det etablert en gård i området med det topografiske navnet Berg.
- Gården hadde mange partseiere, særlig blant geistlige og bedrestilte borgere, og mye av jorda ble delt i parseller for dyrkning av egne jordbruksvarer.
- På Kampen, som for de øvrige områdene rundt byen, var dette på 1700-tallet et rekreasjonsområde for byens aristokrati, med frukt og urtehager, gjerne med tilhørende lysthus hvor de oppholdt seg med sitt tjenerskap.
- I 1801 bodde det 25 personer på Kampen
- Kampen lå i Aker herred. Ved byutvidelsen i 1859 kom Kampen rett på utsiden av bygrensene og slapp unna byens krav om at alle hus skulle være murhus. Dette gjorde Kampen svært attraktivt til utbygging, da det ble vesentlig billigere å bygge i tre enn i mur.
I denne perioden var det derfor en omfattende utbygging med trehus, som bare økte da det ble klart at Kampen snart ville bli slått sammen med Kristiania og da ville bli omfattet av murtvangen der.
Reiseleder Trond Nilsen