Til dagens onsdagstur møtte 19 postpensjonister opp på Youngstorget for historievandring rundt i Oslo sentrum.
Youngstorget ble etablert i 1846 for å ta hånd om torghandelen. Meningen var at bøndene skulle selge jordbruksprodukter, men utviklet seg til et sted de solgte kyr. Offisielt navn på torget var Nytorvet til 1951. Da fikk det navn etter kjøpmann Jørgen Young som eide området.
Møllergata 19 var tidligere hovedpolitistasjon for Oslo og varetektsfengsel. I år 1900 ble M19 tatt i bruk som arrest for berusede kvinner. De ble satt i et arrestlokale i kjelleren. Avdelingen ble flyttet til Bredtvedt kvinnefengsel i 1923.
Bygningen ble overtatt av det tyske sikkerhetspolitiet når krigen brøt ut. I starten holdt tyskerne en myk linje, men når den sivile motstanden økte, ble metodene hardere. Mange ble arrestert på mistanke på ubestemt tid uten lov og dom. Psykisk og fysisk tortur ble vanlig. Dikteren Arnulf Øverland satt fengslet her. Einar Gerhardsen ble også arrestert. Først ble han plassert på Grini, deretter til Møllergata 19, så til Akershus Festning, deretter til Sachsenhausen og senere tilbake til Grini til freden kom i 1945.
Oslo Domkirke sto ferdig i 1697, og var i mange år byens høyeste bygning. Øverst i tårnet var arbeidsplass for brannvakten, med god utsikt over mulige branner. Vi håpet å kunne gå inn i kirken, men det foregikk en messe, så det får vi ha til gode til en annen gang.
Turen gikk så videre til Akershusstranda, og vi fikk se og høre historien til mange statuer og minnesmerker. En av dem var av Max Manus som står inne på Akershus Festning. Vi besøkte Normandieplassen, der det er et minnesmerke over Operasjon Overlord, de alliertes landgang i Normandie under 2.verdenskrig.
Vi gikk også forbi minnesmerket over Scandinavian Star. Vi avsluttet på Rådhusplassen med statuen av Napoleon.
Tekst: Turid Sætre/Bilder: Kirsti Tvergrov/Turid Sætre