43 historieinteresserte postpensjonister (og 1 firbent venn) møtte opp ved Karpedammen i fint solskinn og iskald nordavind. Vi fikk en flott guidet tur gjennom festningsområdet.
Akershus sin historie inneholder det meste, fra dramatiske krigshandlinger, dystre kapitler knyttet til fengsel og okkupasjonstid – til dagens fredelige rolle som sted for militære skoler og kontorer, kulturaktiviteter og representasjon.
Området og bygningene har vært endret, vedlikeholdt og utvidet, de har forfalt og blitt rehabilitert, nye bygninger er kommet til, og bygninger har endret funksjon i løpet av de 700 årene siden starten.
De eldste bygningene er fra ca 1300, altså fra før «dansketida», og har sett konger og dronninger komme og gå. Det har vært danske og svenske og tyske soldater i tillegg til norske.
Vi var innom fengslet, der bl a «kjendiser» som Gjest Baardsen og Ole Høyland tilbrakte noe tid. Fengslet hadde flere ulike funksjoner fram til det ble nedlagt i 1950. På det meste var det (i 1842) 530 fanger der.
Vi stoppet på Michael von Sundts plass, der det en gang var kanoner som ble benyttet til å true fanger som prøvde seg på opprør i 1844.
Inne i Munchs tårn (bygget i 1559) fikk vi se skyteskår for kanoner. Det hadde tidligere stått et kombinert forsvarstårn og vanntårn på samme sted.
Siste stopp med guiden var ved retterstedet der 42 nordmenn ble henrettet av okkupasjonsmakten.
Etter denne dosen med historie-påfyll, fordelte vi oss på diverse bevertningssteder i nærområdet, slik at vi også kunne få påfyll av mer konkrete saker, som for eksempel kaffe og eplekaker.
Trond Nilsen var dagens turvert. Takk for en fin tur !
Tekst og foto: Laurentse