Kurs i velferdsteknologi 8.april klokka 10.00. Les mer om kurset og innspill fra velferdsambassadør Dagny Hov om hvorfor dette er viktig kunnskap for alle i vår aldersgruppe.
Velferdsteknologi er en felles betegnelse på en rekke hjelpemidler som støtter og skaper trygghet for eldre hjemme, og gjør det mulig å delta i aktiviteter lenger.
Pensjonistforbundet tilbyr å arrangere kurs på nett for oss om dette temaet. Det er en fin mulighet til å forsøke seg på nettbasert kurs for dem som ikke har forsøkt dette tidligere, og et relevant tema for de fleste av oss.
Temaer på kurset er
Du kan følge kurset på nettbrett eller på pc. Påmelding skjer ved at du sender en epost til: tone.bye@pensjonistforbundet.no.
Du vil få en epost tilbake med bekreftelse om deltakelse og en link som du trykker på når kurset starter. Du blir da automatisk koblet opp og kan se og følge kurset. Det koster ikke noe å delta.
Tidspunkt for kurset er torsdag 8. april klokka 10.00 og påmelding kan skje løpende og seinest 6. april 2021. Kurset varer ca 2 timer inklusive pause og eventuelle spørsmål.
Min rolle som velferdsambassadør: Jeg har fått opplæring i regi av Pensjonistforbundet. De har i samarbeide med Helsedirektoratet utdannet ca. 150 velferdsambassadører over hele landet som dekker alle kommunene. Jeg er en av 4 i Oslo.
Vår rolle er å tilby gratis foredrag om velferdsteknologi til alle pensjonistforeninger / eldreråd etter innmeldte behov. (F. eks ble det holdt 146 foredrag I 2017).
I tillegg reiser Tone Bye, prosjektleder I Pensjonistforbundet land og strand rundt. (Hun har holdt foredrag/kurs til over 130 000 eldre i løpet av de siste år. Målet er at alle skal vite om velferdsteknologi. Opplæring er en nøkkel til bruk og suksess.
Hva er velferdsteknologi? Et felles begrep for teknologiske løsninger og hjelpemidler som skal bidra til at eldre kan få bo heime lenger. Og til å gi bedre utnyttelse av ressurser i helse- og omsorgstjenesten. Kommunene er ansvarlig for implementering og opplæring.
Helsedirektoratet har anbefalt at kommunene tar i bruk etter behov (et utdrag): Digitale trygghetsalarmer/Elektroniske medisindosetter/Elektroniske dørlåser/Falldetektor/Lokaliseringsteknologi GPS / trygghetsklokker mv.
Vi vet at over 200 000 eldre er ikke-digitale (mestrer ikke smarttelefon og nettbrett) For disse er det utviklet et verktøy «KOMP/Kompen». Nemlig en skjerm med 1 knapp.
Utvikling framover: Det er en rivende teknologisk utvikling. Nye hjelpemidler og tjenester innføres fortløpende. Utfordringen er å gjøre teknologien brukervennlig med krav til leverandører om enhetlig utforming. Samt effektiv bruk og opplæring av kommuner og brukere. Alle har eget ansvar for planlegging av sin alderdom og hva som skal til for å bo hjemme så lenge som mulig.
Opplæring er nøkkel til å ta i bruk hjelpemidler og utstyr!
Hilsen Dagny