I tillegg hadde vi 4 "nye" pensjonister med oss denne gangen
Finn ønsket velkommen og minnet oss også på påmeldingsfristen 22. april til dagsturen som går til Eidsvoll bygningen og videre til Kongsvinger festning den 5. mai. 30 stk. er allerede påmeldt. Iris minnet oss på påmelding til Damenes Aften’s Beatles konsert torsdag 22. mai, påmeldingsfristen her er allerede 05.april.
Vi som var til stede fikk høre et engasjerende foredrag av Hanne Senstad, vår tidligere kollega gjennom 33 år. Hun er nettopp kommet hjem fra besøk på et barnehjem i Nepal, som hun støtter via organisasjonen FORUT https://forut.no/utviklingssamarbeid/nepal/.
Hanne ble kjent med FORUT mens hun jobbet som tillitsvalgt i Posten. Hun ble vervet og som premie vant hun en tur til et barnehjem i Nepal i 2018. Turen gjorde sterkt inntrykk og hun har holdt kontakt med lederen på barnehjemmet siden. Det var også en hake med premien; hun måtte verve 10 nye medlemmer til FORUT. Istedenfor å verve, ble dette starten på et sokkelotteri som til nå har innbragt 300 000,- til FORUT og 30% av bidragene kommer fra Postansatte!
I NEPAL reiser de unge til Kuwait og Saudi Arabia for å få seg jobb. Barn blir igjen og overlatt til seg sjøl. Barnehjemmet tar vare på 50-60 unge jenter, ofte funnet på gata. Jenter som er forlatt, mishandlet og forsømt. Mange har ingen familie. Hjemmet ligger landlig og fint til i utkantet av Katmandu. Bestyrerinnen bor på barnehjemmet og i tillegg jobber 8 damer og 2 menn der (mennene passer porten). Jentene har en strukturert hverdag fra 06.00 – 22.00. De har skoledag fra 10-16 hver dag, søndag – fredag. De jobber med lekser både før og etter skoletid. De er flinke i engelsk. Nepal har 15 forskjellige språk, så de snakker ofte engelsk seg imellom. De har kun 1,5 time fritid ila dagen. Alle må bidra og hjelpe til både med matlaging og klesvask. De store hjelper de små. De har strenge regler. Her er ingen mobiler og det er begrenset TV-tid. De får måltider daglig bestående av grønnsaker, ris, poteter, linser og bønner. Kjøtt er kun på lørdag.
Jentene har opplevd mye vondt. Både dans og meditasjon blir brukt som terapi. De blir lært opp til å ta vare på seg sjøl og sin egen kropp. Til å respektere hverandre og dele av de godene de har. Egenverdi og mestring står i fokus. De lærer hjelp til selvhjelp. Når jentene blir 18, flytter de på hybel sammen med en tidligere beboer, for å forberede seg på det virkelige liv. Barnehjemmet har ansvaret til de er 20, men alle er velkomne tilbake i høytider.
Det er stor interesse for å strikke! I Katmandu får man kjøpt ordentlig ullgarn. Det ble handlet inn og alle ble satt i sving når hespene skulle nøstes. Noen av jentene lærte seg både å strikke hæl og felle tå. Jentene er glade i farger. I Nepal er yndlingsfargen rosa.
Hvordan går det så med jentene i etterkant? Den uoppnåelige drømmen for mange er Kuwait og Saudi Arabia. De har dårlige fremtidsmuligheter, og noen faller nok dessverre tilbake på gata. Der er pengene raskest tjent.
Visdomsord fra en av jentene:
«Er det best å være barn eller voksen? Når du er voksen, kan du være barn inni deg». Når du er barn, skal du ikke måtte ta ansvar som en voksen»
Og til høsten er det nytt sokkelotteri.
Tusen takk til Hanne for et tankevekkende og interessant foredrag.