Vi er misfornøyd - uttaler Landsstyret og lederkonferansen
Landsstyret og lederkonferansen i Postens Pensjonistforbund har i sitt møte gitt følgende uttalelse om trygdeoppgjøret:
Resultatet av årets trygdeoppgjør er nå kjent og det ble en skuffelse for landets pensjonister. Et resultat som blir 0.15% lavere enn forventet prisvekst på 1.4%, gir pensjonistene en redusert kjøpekraft. I de siste 6 årene har dette skjedd i 5 år og det medfører at landets pensjonister ikke vil kunne delta i velstandsutviklingen i samfunnet på lik linje med andre grupper.
Redusert kjøpekraft
Pensjonistforbundet har i flere år stilt rimelig krav til trygdeoppgjøret og bl.a. pekt på de urimelighetene som redusert kjøpekraft vil ha for pensjonistene – ikke minst for de som tjener minst. Disse kravene har Postens Pensjonistforbund støttet fullt ut. Men Regjeringen har så langt valgt å ikke ta hensyn til kravene fra Pensjonistforbundet. Regjeringen har derimot valgt å følge et prinsipp/ordning som ble vedtatt i 2011 uten å ta hensyn til at de økonomiske realitetene har endret seg vesentlig fra dette tidspunktet.
Pensjonsutvalg
Regjeringen skyver nå hovedproblemet over til et pensjonsutvalg som skal utarbeide en rapport i 2022. Arbeidet i pensjonsutvalget kan i og for seg være positivt, men det nytter ikke å vente på rapporten fra pensjonsutvalg som kommer i 2022. Det må tas en del grep for at kjøpekraftutviklingen for pensjonistene blir på samme nivå som for andre grupper i samfunnet. Uten å gjøre noe konkret nå, vil det lett medføre at vi får 2 nye år med redusert kjøpekraft for landets pensjonister.
Krav om sluttbehandling i Stortinget
Trygdeoppgjør som medfører redusert kjøpekraft for pensjonistene, vil kunne utfordre oppslutningen om det offentlige pensjonssystemet og solidariteten mellom generasjoner. Dette må det politiske Norge forstå kan bli et samfunnsproblem. Stortinget må gripe inn og ta tilbake sin rolle i trygdeoppgjørene som de hadde for noen år siden. Trygdeoppgjøret må sluttbehandles i Stortinget. Postens Pensjonistforbund ber nå alle gode krefter i landet – både blant politiske partier og organisasjoner – bidra til at kjøpekraftsutviklingen for landets pensjonister blir på samme nivå som andre grupper i samfunnet. Vi regner med at de politiske partier som ønsker flere stemmer fra landets pensjonister ved valget i 2021 kjenner sin besøkelsestid.