Arkivet er et viktig minnested over det som skjedde under andre verdenskrig.
Hvert år kommer flere tusen skoleelever og gjester på besøk for å lære om husets og landsdelens fortid. I dag var flere enn 60 postpensjonister med følge fra Agder på besøk.
Som Gestapos hovedkvarter under krigen ble Arkivet et symbol på menneskeforakt og tortur. Flere tusen sørlendinger ble arrestert av Gestapo i løpet av krigen, mistenkt for å drive motstandsarbeid. Flere hundre ble utsatt for grov, systematisk tortur. Mange ble sendt videre til konsentrasjonsleirer i Europa. 162 av dem kom aldri tilbake.
Margrethe og Bjørn Svee - to av våre egne medlemmer som er autoriserte omvisere på Arkivet - ønsket oss velkommen og repeterte krigshistorien på Sørlandet gjennom det store vevde bildet av tekstilkunstner og designer Else Marie Jakobsen (1927-2012). Bildet viser i detalj begivenhetene - fra krigen på Sørlandet som egentlig startet 8.april 1940 gjennom at det tyske transportskipet Rio de Janeiro ble senket utenfor Høvåg og fram til kong Haakon VII var tilbake i 1945.
Gjennom 3 grupper gikk vi ned i kjelleren til utstillingen Brennpunkt Arkivet. I torturkammeret ble vi fortalt om hvilke bestialske og umenneskelige torturmetoder og -redskaper som sørlendinger ble utsatt for. Gjennom bilder, videoer og fortellinger viser denne delen av utstillingen de verste sidene av hva mennesker er i stand til å gjøre. Og med dagens krigstilstand i og rundt Europa blir det hele satt i perspektiv. Vi fikk også informasjon om ulike typer motstand som nordmenn gjorde under krigen, om Gestapohovedkvarteret og gestapistene på Arkivet. Vi fikk også høre om de sovjetiske krigsfangenes skjebne på Sørlandet.
Den historien som kanskje berørte de fleste mest, var om kristiansanderen som ble arrestert utenfor Langenes og lovet sin kone og lille sønn at han skulle komme tilbake igjen. Han ble sendt med transportskipet Westfalen til konsentrasjonsleir i Tyskland. Utenfor Gøteborg gikk skipet på en mine. De fleste ombord døde, men kristiansanderen ble ikke funnet. Etter lang tid ble han funnet i sjøen utenfor stedet der han ble arrestert. Han kom hjem - havstrømmer og vind hadde ført han tilbake.
Etter den historiske og noe dystre innledningen, gjorde det svært godt med rundstykker, kaffe/te og den gode praten oss kolleger i mellom. Styret orienterte om pågående saker og minnet spesielt om feiringen av foreningens 35-årsdag 7.desember på Radisson Blu Caledonien Hotel. Siden både quiz og lotteri aldri slår feil, ble den en hyggelig del av medlemsmøtet.
Klikk gjerne på bildene nedenfor slik at de åpner i et større format. Du kan bla i bildene gjennom å klikke på pilene i venstre/høyre kant av de forstørrrede bildene.